Αναφορά αξιολόγησης των πολύχρονων δράσεων μέσω ερωτηματολογίων για μαθητές που συμμετείχαν στις δράσεις για τον Aσπροπάρη την περίοδο 2013-2021

Το ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας σε συνεργασία με την WWF ΕΛΛΑΣ, Δαδιά συμμετείχε την περίοδο 2013-2021 (πλην του 2020 λόγω covid) δράσεις με τίτλο:

«Συμβολική υιοθεσία των Ασπροπάρηδων της Θράκης  από τους μαθητές»

Η αξιολόγηση υλοποιήθηκε μέσω ανάλυσης ερωτηματολογίων σε μαθητές, τη συλλογή των οποίων συντόνισαν και συγκέντρωσαν οι εκπαιδευτικοί που έχουν υποστηρίξει τις πολύχρονες δράσεις. Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών, τα Γυμνάσια Σουφλίου, Τυχερού, Σαπών και Ιάσμου και τα Λύκεια Σουφλίου, Σαπών και Ιάσμου.

Ο σκοπός της  έρευνας ήταν να αξιολογήσει το «αποτύπωμα» του προγράμματος στους μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους σε ετήσιες δράσεις αλλά και μέσα από τη μακρόχρονη υλοποίηση των δράσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το πρόγραμμα είχε θετικό αντίκτυπο τόσο στις γνώσεις όσο και την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Η πλειοψηφία των μαθητών αναγνωρίζει ότι ο Ασπροπάρης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φύση και έχει κατανοήσει τις διαφορετικές απειλές που αντιμετωπίζει καθώς και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την εξάλειψη τους. Ταυτόχρονα, καθώς οι μαθητές εξέφρασαν την προτίμησή τους για εκπαιδευτικές δράσεις εκτός σχολείου, θα πρέπει τέτοιου είδους δράσεις να αποτελέσουν βασικά εκπαιδευτικά και επικοινωνιακά μέσα σε ανάλογα προγράμματα και προσπάθειες ευαισθητοποίησης πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα.

Το ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας ευχαριστεί θερμά για την πολύχρονη συνεργασία με την WWF ΕΛΛΑΣ, Δαδιάς που μας εμπλούτισε με αξέχαστες στιγμές δράσης, με εμπειρίες και φυσικά πολύτιμες γνώσεις για την προστασία του Ασπροπάρη.

Τεχνική αναφορά αξιολόγησης των πολύχρονων δράσεων μέσω ερωτηματολογίων για μαθητές που συμμετείχαν στις δράσεις για τον Aσπροπάρη την περίοδο 2013-2021

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *