Οι λιμνοθάλασσες της Ροδόπης

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς με μαθητές:

 • Δ΄- ΣΤ΄ τάξεων Δημοτικού Σχολείου
 • Γυμνασίου – Λυκείου
 • Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας

Προτεινόμενη περίοδος υλοποίησης:

Όλο το σχολικό έτος.

Κυρίως κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Στόχοι του προγράμματος:

 • να γνωρίσουν από κοντά την αξία και το ρόλο που επιτελούν οι λιμνοθάλασσες, γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού αλλά και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με την επίσκεψή τους στο πεδίο.
 • να συμμετέχουν σε μια σειρά εργαστηρίων και παιχνιδιών που περιλαμβάνουν, εκτός άλλων, χρήση ειδικών τηλεσκοπίων μέσω των οποίων ασκούνται στην παρατήρηση πουλιών (birdwatching),την αναγνώριση και ταυτοποίηση ειδών.
 • να αντιληφθούν με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο την ανάγκη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος

Πρόγραμμα 9:00΄- 14:00΄ [Διάρκεια: 6 διδακτικές ώρες]

 • Εισαγωγική ενημέρωση στο χώρο του ΚΠΕ για την αξία και το ρόλο που επιτελούν οι λιμνοθάλασσες
 • Δραστηριότητες πεδίου: επίσκεψη σε λιμνοθάλασσα της Ροδόπης, με ειδικά τηλεσκόπια και κιάλια οι μαθητές ασκούνται στην παρατήρηση πουλιών (birdwatching),την αναγνώριση και ταυτοποίηση ειδών.
 •  Έκφραση και αποτύπωση συμπερασμάτων στο ΚΠΕ
 • Συμπλήρωση ερωτηματολογίου – παραλαβή Βεβαίωσης Υλοποίησης Μονοήμερου Προγράμματος

Προϋποθέσεις:

 1. Οι συμμετέχοντες να είναι αυστηρά μέχρι 35 άτομα (εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες).

Η λίμνη Ισμαρίδα ή λίμνη Μητρικού εντοπίζεται στο ανατολικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου ΑΜΑΘ. Βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στο νομό Ροδόπης και έχει το προνόμιο να είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στη Θράκη.  Στη λίμνη και την περιφερειακή της ζώνη έχουν καταγραφεί πάνω από 220 είδη υδρόβιας, υδροχαρούς και χερσαίας χλωρίδας. Νότια της Ισμαρίδας, στις ακτές του Βιστωνικού όρμου θα βρούμε τις λεγόμενες «λιμνοθάλασσες της Ροδόπης», δηλαδή τη Ξηρολίμνη, την Αρωγή, την Αλυκή, την Πτελέα και το Έλος. Όλες μαζί αποτελούν ένα υγροτοπικό σύμπλεγμα, προστατευμένο από διεθνείς συμφωνίες (RAMSAR), το οποίο συντηρεί πλούσια βιοποικιλότητα με πάνω από 230 είδη πουλιών από τα οποία τα 118 αναπαράγονται στην περιοχή. Στο σχολικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Μαρώνειας οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την αξία και το ρόλο που επιτελούν οι λιμνοθάλασσες, αλλά και να συμμετέχουν σε μια σειρά εργαστηρίων και παιχνιδιών που περιλαμβάνουν, εκτός άλλων, χρήση ειδικών τηλεσκοπίων μέσω των οποίων ασκούνται στην παρατήρηση πουλιών (birdwatching),την αναγνώριση και ταυτοποίηση ειδών. Απώτερος στόχος δεν είναι απλώς να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από το φυσικό περιβάλλον, αλλά να αντιληφθούν με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο την ανάγκη για την προστασία του.

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *